Frica, ca și multe alte emoții, este utilă pentru om, îl avertizează de pericolele care le întâmpină. Ea poate deveni o problemă atunci când se trăiește într-un mod exagerat sau în afara contextului, ca în cazul phobiilor.

Sunt două tipuri de frică:

Normă- frica într-o situație cu adevărat periculoasă.

Abatere- frica de lucruri , obiecte, situații, fenomene care nu reprezintă nici un pericol. Acest gen de frică nu ne salvează, ci doar ne limitează posibilitățile și ne complică viața.

De cele mai multe ori visul nostru, rămâne doar vis din cauza că nu putem să învingem frica.

Există trei bariere, care ne împiedică să ne dezvoltăm personal: indecizia, îndoiala și desigur frica. Trebuie să ne învățăm să gândim pozitiv, creând în fiecare zi o imagine bună despre noi. Doar atunci vom putea să scăpăm de frică și să ne schimbăm viața spre bine. Cât de bine- aceasta depinde de fiecare persoană în parte.

Am selectat câteva tipuri de frică, care dupăpărerea mea sunt cel mai des întâlnite.

FRICA DE MOARTE ȘI DE BOLILE GRAVE

 Am plasat-o pe primul loc, deoarece chiar de mulți nu recunosc, dar aproape toți oamenii au frică de moarte, doar că gradul său de manifestare este diferit. Prima dată apare  frica la vârsta de 3-5 ani. O frică obsesivă de moarte(thanatophobia) începe să ne încurce să trăim și să efectuăm rutina zilnică. Spre exemplu: omul este complet sănătos, este în afara oricărui pericol, este tânăr, dar se gândește mereu la moarte, se teme că va muri din cauza unei boli necunoscute și se va chinui în dureri, se teme să treacă drumul, se teme când aude sunetul urgenței ș.a. Din cauza fricii de boli grave unii oameni mereu caută să găsească la ei simptome a unei boli care nu există, ceea ce poate să le provoace o stare de depresie.

Soluție

Primiți moartea ca fapt, ca o confirmare că aceasta vouă vii dat și punct. Să schimbați nu puteți nimic. Este un lanț: naștere-viață-moarte.

Trăiți viața pe deplin și țineți minte că, îngrijorându-vă și îndoindu-vă, voi vă îndreptați propria forță și energie împotriva voastră. Depășirea temerii deblochează energia din mintea voastră și vă deschide calea spre fericire și echilibru interior.

Gândiți pozitiv, meditați,  iubiți-vă pe voi și pe cei din jur, manifestați grijă față de cineva și aveți grijă și de voi, trăind un mod sănătos de viață.

Cine a trăit o viață deplină nu cunoaște ce este frica de moarte. Frica de moarte este doar rezultatul unei vieți neîmplinite.

                                                             Franz Kafca

FRICA DE SĂRĂCIE

Chiar dacă aveți un salariu destul de bun și ați putea să trăiți pe deplin și să vă bucurați de viață, voi nu puteți să vă permiteți asta. Voi tremurați de asupra fiecărui ban, vă îmbrăcați cel mai ieftin, vă limitați la produsele cele mai ieftine, purtați haina până e distrusă complet ș.a.m.d. Sunteți permanent  încordați, căci trebuie să urmăriți după fiecare leu. Iar dacă scăpați puțin situația de sub control și îndrăzniți să cumpărați ceva scump și posibil de prisos, atunci vă condamnați pe voi jumătate de an pentru această slăbiciune. Dacă veți continua să faceți asta, riscați să nu vă bucurați pe deplin de viață și veți fi stresat până la sfârșitul vieții.

 Soluție

Puneți-vă în practică mintea trează și logica. Calculați lunar bugetul. Alocați o anumită sumă cheltuielilor principale pe care le efectuați lunar( lumina, internet, apă, produse alimentare…). Deschideți un cont bancar și puneți acești bani pe cont, astfel va fi mai ușor să trăiți și veți fi mai organizat. Restul banilor divizații la fel rațional. Vă recomand 10% din banii câștigați lunar, să-i depozitați deoparte, astfel veți avea rezerve și veți trăi mai liniștit.

FRICA DE BĂTRÂNEȚE

Urmărind în jur oamenii care sunt bătrâni și felul cum ei se chinuie bolnavi, fără puteri, degradând pe zi ce trece, mulți dintre voi se gândesc, că asta nu este viață, ci doar un chin continuu. Această frică apare în urma gândirii negative.

Soluție

Focusați-vă la gânduri pozitive, duceți un stil de viață sănătos, ocupați-vă cu sportul, alimentați-vă corect, mergeți regulat la medic, faceți depozit de bani pentru a vă asigura viața la bătrânețe, investiți și focusați-vă pe câștigul pasiv.

FRICA DE A PIERDE PERSOANA APROPIATĂ

Această frică apare din cauză că deveniți dependent de persoana apropiată, fie că este iubit(ă), copil, părinte. De aici persoana devine geloasă, paranoică, exagerată. Frica de a pierde persoana apropiată este cel mai chinuitor, ne dezechilibrează provocând în conștiința noastră haos.

Soluție

Chiar dacă e greu, învățați-vă să dați libertate persoanei apropiate, nu abuzați de spațiul personal al acestei persoane, nu o sufocați și nu o tutelați peste măsură, focusați-vă la viața voastră.

FRICA DE CRITICĂ

Frica de critică vă poate încurca să obțineți succes în orice lucru. Această frică provoacă dezvoltarea complexelor la oameni. De obicei, ea vine din copilărie. De cele mai multe ori părinții critică la orice pas copii, influențând asupra creativității lor. Această frică limitează persoana și respectiv nu-i permite să-și demonstreze complet abilitățile, deoarece crede că nu este capabil. Frica de critică este unul din cel mai puternic virus psihologic care se transmite prin ereditate.

Soluție

Iartă-ți părinții, căci din copilărie vine această frică de critică.

Iartă-te pe tine și acceptă-te la 100 %.

Stabilește-ți obiective și concentrează-te la succes.

Transformă-ți slăbiciunea în forță.

Nu retrăiți dacă greșiți, toți greșesc

De asemenea există multe alte tipuri de frică, am selectat doar cele mai des întâlnite.

Aerofobie-frica de a zbura

Claustrofobia-frica de spațiu limitat

Acrofobia-frica de înălțime

Achluophobia-frica de întuneric, de noapte

Kinophobia-frica de câini

Arahnofobia– frica de păianjeni

Musofobie-frica de șoareci

Ablutofobie-frica de apă

Autofobia-frica de singurătate

Frica- ne învață să nu ne dezicem de scopul nostru. Ea de parcă îți șoptește în conștiință: ”Oprește-te, cedează, eu sunt realitatea!”. Nu cedați, priviți-i în ochi și spuneți: ”Ești doar un gând, nimic mai mult”. Dacă va continua să apară, continuați să nu credeți și să zâmbiți. În cele din urmă frica va dispare, iar voi veți continua drumul spre succes, realizând visul cel mare.

                                                  SUCCESE!!!

Dacă va plăcut articolul meu și sunteți de părerea că este util, lăsați un mic mesaj, puneți like și distribuiți mai departe, poate mai prinde bine cuiva.

                                                                                    Mulțumesc!

FRICA-CUM SĂ NE LUPTĂM CU EA? CÂND FRICA SE TRANSFORMĂ ÎN PHOBIE? ȘI CÎTE TIPURI DE FRICĂ SE CUNOSC?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: