Muzica declanșează emoții, care au un impact benefic asupra bunăstării noastre, ne unește cu universul, ne face să călătorim cu mintea. Ea ne poate face să visăm, să ne îndrăgostim, să râdem și să plângem de bucurie. Este un element esențial, care face parte din viața noastră și nu putem trăi fără ea.

Când suntem triști și ne este greu pe suflet, spre exemplu, căutăm să ascultăm  un tip de muzică care ne calmează și ne poate face să trăim momentul melancolic până la sfârșit. Fiecare dintre noi are o strategie de bunăstare legată de muzică.

Multe cercetări s-au axat anume pe neurochimia muzicii. Noi suntem chimia în corp și în psihic. Muzica reușește prin vibrațiile sale specifice, să modifice unele dezechilibre, acționând exact asupra chimiei și prin urmare, asupra sănătății psihofizice.

Lyz Cooper de la British Academy of Sound Therapy a declarat: ”Sunt careva proprietăți a muzicii care influențează mintea și corpul. Dedicând puțin timp în fiecare zi muzicii, care provoacă diferite emoții, poate avea un impact extrem de benefic pentru bunăstarea noastră. Ascultarea cântecelor cu tematică fericită sau cântece care sunt aproape sufletului(la individual), crește fluxul de sânge spre zonele creierului și scade fluxul către amigdală, parte din ea asociată cu frica.

Am selectat câteva beneficii a muzicii, care influențează asupra sănătății psihofizice.

1.REDUCE ANXIETATEA

Atât ascultarea cât și interpretarea muzicii este o metodă eficientă în lupta cu anxietatea. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că vibrațiile muzicii reușesc să faciliteze producerea de oxitocină( hormonul responsabil de sentimentul de fericire și relaxare). Este o metodă atât de efectivă, încât savanții confirmă că poate fi mai eficientă decât medicamentele anxiolitice pentru a scădea anxietatea înainte de operație.

2.ARE EFECT ANTISTRES

În special în situații de supra oboseală sau perioade deosebite de stres din punct de vedere emoțional, muzica joacă un rol antistres minunat.

Spre exemplu, atunci când selectăm piese de muzică deosebit de relaxante, acționează asupra zonelor neurochimice de recompensă, stimul, stres și emoție. Are un efect gen ”modeleine emoțional”. Muzica clasică, spre exemplu, are un efect de relaxare vizibil. Ritmurile și tonurile sale tipice ajută la reducerea tensiunii arteriale, ritmul cardiac, ritmul respirator și secreției de cortizol(hormonul stresului). Prin relaxarea mușchilor, acesta poate calma întregul corp, inclusiv și mintea.

3.ÎNBUNĂTĂȚEȘTE RELAȚIILE SOCIALE

Noi suntem constant în relații. Muzica s-a dovedit, că joacă un rol foarte benefic asupra acestor relații. Pe de o parte facilitează elementul socialității, în timp ce pe de altă parte reușește să relaxeze relațiile sociale conflictuale, mai ales unde sunt tulburări sociale.

4.ÎNTĂREȘTE SISTEMA IMUNITARĂ

Studiile au constatat, că în urma ascultării muzicii plăcute și dorite, se ridică nivelul de imunoglobină A, care de fapt este un anticorp foarte important pentru apărările noastre imune și nu numai asta, s-a observat o creștere deosebită numărului de limfocite(celulele ucigașe).

5.UȘUREAZĂ ÎNȚELEGEREA EMOȚIILOR TRĂITE.

Muzica este un detonator  minunat și un instrument excelent pentru a înțelege și scoate în lumină unele emoții. Se activează, ”neuronii oglindă”, dacă este să vorbim în termeni de știință. Este de fapt o imitație dintre ceea ce sună și ceea ce se simte.

6.INFLUENȚEAZĂ ASUPRA INTELIGENȚEI OMULUI

Muzica activează diferite regiuni ale creierului, memorizăm texte și motive. Diferite melodii și ritmuri, provoacă diferite emoții. Muzica vă permite ca să restabiliți funcția creierului în cazul traumelor creierului.

S-a constatat că copii care merg la ore de muzică, în orele libere de școală, au un IQ mai ridicat.

7. MUZICA AJUTĂ LA  EFORTURILE FIZICE

Muzica crește rezistența și ajută la cheltuirea resurselor mai eficient în timpul efortului fizic. Psihologia muzicii efective de antrenament, arată că ascultarea muzicii atunci când mergi pe bicicletă, permite să cheltui cu 7 % mai puțin oxigen, decât atunci când mergi fără ea. Frecvența bătăilor pe minut în cântec are un efect motivațional, dar până la o anumită limită.

8.AMELIOREAZĂ SOMNUL

Muzica are efect biologic: îți sincronizezi respirația, pulsul odată cu muzica lentă, în așa fel deconectați corpul vostru și îl pregătiți de somn. Muzica lentă, liniștită înainte de somn alungă toate gândurile, care nu vă dau pace să dormiți. Atunci când vă concentrați la melodie, vă ajută să uitați de anxietate și vă umple cu gânduri pozitive, utile pentru a dormi. De obicei, cea mai efectivă este muzica clasică, iar cine nu o iubește, poate asculta pur și simplu o melodie  liniștită.

9.TE AJUTĂ SĂ MĂNÂNCI PUȚIN

Numeroase studii au demonstrat că dacă vei mânca sub o lumină mai scăzută, ascultând muzică, te poate determina să consumi mai puține calorii.

Dacă va plăcut articolul meu și sunteți de părerea că este util, lăsați un mic mesaj, puneți like și distribuiți mai departe, poate mai prinde bine cuiva.

                                                                                    Mulțumesc!

9 BENEFICII ALE MUZICII PENTRU CORPUL ȘI MINTEA NOASTRĂ.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: